
Leírás
Ízjegyek: Málna, Őszibarack, Kombucha
Ország: Colombia
Régió: Huila
Variáns: Caturra, Bourbon
Feldolgozási mód: Washed Carbonic Maceration
Tengerszint feletti magassága: 1730 masl
A Monteblanco farm Acevedo községben található, La Tocora faluban. Az átlaghőmérséklet 16 és 22 fok között van, a talaj főként vulkáni eredetű, nitrogénben gazdag. A Monteblanco egy családi farm, amelyet Rodrigo Sánchez Valencia üzemeltet, folytatva a nagyapja által megkezdett hagyományt. A farm egy része kávé szárításra és mosó-feldolgozó állomásra is ki van építve. Ezen kívül van egy hűtő, amely garantálja a stabil 10-14 fokos hőmérsékletet a hidegen történő fermentálás megvalósításához.
A szelekciót követően a kávét műanyag edényekbe helyezik, hogy 70 órán át CO2-befecskendezéssel fermentálódjanak. Ez segít javítani a kávé édességét és a végső ital testességét, amellett, hogy felerősíti a csészében lévő gyümölcsös jegyeket. Ez a feldolgozás első szakasza, ahol enzimikus változások mennek végbe.
Ezután a gyümölcshúst eltávolítják, és a saját, cukrokban és mikroorganizmusokban gazdag levével együtt ismét hermetikusan lezárt műanyag edényekbe helyezik, hogy beindítsák az erjedést, amely a mikroorganizmusoknak köszönhetően elkezdi metabolizálni a nyálka cukorláncait. A CO2 befecskendezés kiszorítja a tartályban lévő oxigént (O2), ami macerációs környezethez vezet. Ezután a kávét átmossák, és 18-22 napig szárítják, majd a babokat egy-két hónapig tárolják a zacskóban.
Filter receptünk:
Eszköz: V60
Víz: Third Wave Water Classis Profile
Kávé: 15g – közepes/finom őrlemény
Víz: 250g
Hőfok: 93°C
0:00-0:30 – Első felöntés 50g-is, majd Blooming
0:30-1:00 – Körkörös mozdulattal 250g-ig felöntés
1:20 – Kétszer megkeverjük
3:30 – Vége