Leírás
Ízjegyek: Szőlő, Szilva, Alma
Ország: Colombia
Régió: Huila
Variáns: Tabi
Feldolgozási mód: Natural Thermal Shock
Tengerszint feletti magassága: 1550-1750 masl
El Mirador – Elkin Guzman farmja, akinek a családja több mint 70 éve foglalkozik kávétermeléssel. A farm El Portal faluban, a Pompei-rezervátum szomszédságában, a Magdalena folyó völgyében található. A régióban, tápanyagban gazdag homokos-agyagos talaj található, amely elősegíti a kávénövények kiváló fejlődését. A gazdaság területe 31 hektár, melynek nagy részén olyan egzotikus variánsok találhatóak, mint a Catiope, Mokka, Tabi, Geisha, Orange, Striped és Pink Bourbon. Az El Mirador farmon a gazdálkodás félárnyékos rendszerekben történik, hogy optimalizálják a hőmérsékletet.
Elkin szabványosította a farmon alkalmazott munkafolyamatot és feldolgozási eljárásokat, hogy biztosítsa a konzisztenciát és a minőséget. Minden egyes lépésnek kifogástalan figyelmet szentel. A feldolgozást innovatív módon közelíti meg, beleértve a kávémacerálást, a tejsavas és az ecetsavas folyamatot vagy a thermal shock módszert.
Ehhez a folyamathoz a cseresznyéket 60 órán keresztül műanyag tartályokban hagyják pihenni, hogy az anaerob folyamat beinduljon. Ezután nagyobb tartályokba helyezik újabb 60 órán keresztül, ahol 35 ̊C-40 ̊C fokos vizet adnak hozzá, hogy állandó és homogén legyen a kávé teljes tömege, így egy oxidációs folyamat indul el. A végén a vizet eltávolítják, és hideg környezetben 8órán át leállítják az erjesztést. Ezután a kávét 18-24 napig szárítják. Ezzel a feldolgozási módszerrel magasabb édességet, kiegyensúlyozottabb savakat lehet előállítani.
Filter receptünk:
Eszköz: V60
Víz: Third Wave Water Classis Profile
Kávé: 15g – közepes/finom őrlemény
Víz: 250g
Hőfok: 97°C
0:00-0:30 – Első felöntés 50g-is, majd Blooming
0:30-1:00 – Körkörös mozdulattal 250g-ig felöntés
1:20 – Kétszer megkeverjük
3:30 – Vége