Leírás
Ízjegyek: Vörösbor, Ribiszke, Eper
Ország: Burundi
Régió: Kayanza
Variáns: Red Bourbon
Feldolgozási mód: Natural
Tengerszint feletti magassága: 1650-1800 masl
Burundi az érintetlen természeti szépségek országa. A mélyvörös föld élesen elüt a ragyogó zöld növényzettől, az emberek kedvesek és nagyon vendégszeretők. A Businde feldolgozóállomás a Buyenzi – Kayanza régió északi tartományában található, közel a ruandai határhoz. A Kayanza az egyik vezető kávé termesztő régió, enyhe éghajlat, 18°C éves átlagos hőmérséklet és magas tengerszint feletti magasság jellemezi. A legtöbb csapadék áprilisban, a legkevesebb júliusban esik. A Businde állomás tulajdonosa és üzemeltetője a Matsitsi Trading Coffee SU (MATRACO), a Zuberi Matsitsi által 2015-ben alapított cég fő célja a specialty kávék magas szintű termesztése. Több mint 7000 cserjével és 3 feldolgozó állomással rendelkezik Kayanza és Muyinga régiókban.
A Businde körülbelül 650 kávétermelő családot szolgál ki, és alkalmazottainak csaknem 60%-kal magasabb fizetést adnak, mint Burundiban az átlagos szezonális munkabér. A Matraco SU komposztálja és műtrágyaként használja fel a feldolgozás során keletkezett melléktermékeket, ezenkívül elősegítik a termelés növelését, új palánták adományozásával.
A natúr feldolgozású Businde egy igazán kiemelkedő tétel. Annak ellenére, hogy egy szárazon feldolgozott kávé tiszta és karakteres. A feldolgozás során 32 napig szárítják emelt ágyakon, és közben folyamatosan ellenőrzik és mozgatják őket, hogy biztosítsák a cseresznyék egyenletes száradását.
Filter receptünk:
Eszköz: V60
Víz: Third Wave Water Classis Profile
Kávé: 15g – közepes/finom őrlemény
Víz: 250g
Hőfok: 97°C
0:00-0:30 – Első felöntés 50g-is, majd Blooming
0:30-1:00 – Körkörös mozdulattal 250g-ig felöntés
1:20 – Kétszer megkeverjük
3:30 – Vége